Blog

Kde nájsť obrázky zadarmo? 3 tipy na free fotobanky

Pri tvorbe online obsahu budete skôr či neskôr potrebovať profesionálne fotografie a obrázky, ktoré majú často väčšiu výpovednú hodnotu a pôsobia ako prvotný pútač. Či už ide o obrázok k článku, vektorový obrázok na tvorbu grafiky, alebo hoci aj len tvorbu loga, mať prístup ku kvalitným fotografiám je nevyhnutnosť. Sťahovať ich voľne z internetu môže byť veľmi riskantné a vo väčšine prípadov ide o porušenie autorských práv. Ak teda nemáte portfólio vlastných jedinečných fotografií, riešením je jedine zaobstarať si ich z fotobanky.



Problém nastáva vtedy, ak máte na celý projekt príliš nízky rozpočet, ale dobrou správou je, že množstvo kvalitných fotografií sa dá nájsť aj v bezplatných fotobankách.

Free fotobanka a jej výhody a nevýhody

V niektorých situáciách sa môže dokonca omnoho viac vyplatiť výber fotografie zadarmo, než z vyberať z platených obrázkov.

Výhodou obrázkov z bezplatných fotobánk je samozrejme šetrenie času a peňazí, no v mnohých prípadoch ak obetujete čas, môžete naraziť na zaujímavé autorské fotografie ľudí, ktorí si nenárokujú na odmenu. Stačí nájsť tie správne fotobanky, kam prispievajú amatéri z celého sveta. Pre tieto fotografie obvykle platia licencie CC0 (Creative Commons Zero licencia, zbavujúca autora všetkých práv), prípadne licencia Public Domain, ktorá oprávňuje použiť fotky bez obmedzení autorského zákona.

Nevýhodou zasa naopak môže byť očividný fakt, že free fotobanky využíva obrovské množstvo ľudí a niektoré fotografie sú tak už príliš frekventované. Mnohé z nich sú vyradenými fotografiami z platených fotobánk, pretože už boli príliš mnoho krát použité. Neocenia to ani vyhľadávače pri SEO, a môže to pôsobiť amatérsky na vaše publikum. V tomto smere pomôže kontrolovať počet stiahnutí a opäť si dať námahu a obetovať čas pre vyhľadanie menej sťahovaných fotografií. Oplatí sa to aj kvôli tomu, že môžete naraziť na zabudnuté obrázky a pri prezeraní fotiek vám napadnú aj alternatívne možnosti, ako ich spracovať pre jedinečnú grafiku.

Najlepšie free fotobanky

Teraz už ku konkrétnym tipom na fotobanky.

Pixabay.com

Táto fotobanka je veľmi prehľadná, ponúka stovky tisíc fotografií, medzi nimi aj vektorové fotografie a ilustrácie. Dá sa tu vyhľadávať aj v slovenčine a pozitívom je, že sem prispievajú aj bežní ľudia. Práve vďaka tomu môžete naraziť aj na bezplatné unikátne fotky profesionálov s licenciou CC0.




Unsplash.com

V tejto fotobanke môžete ešte stále nájsť pomerne unikátne umelecky pôsobiace fotografie, ktoré si môžete sťahovať aj v kolekciách, čo je fajn pre prípravu stránky s jednotným vizuálom.





Freepik.com
Je skvelou možnosťou hlavne ak potrebujete vektorové fotografie, ilustrácie alebo ikony pre svoj projekt. Aj sem prispievajú bežní ľudia a pre tvorbu grafických materiálov či loga je práve Freepik najlepšou voľbou.





Návrat späť

hidden

© 2024 Home Design Creative Studio. Všetky práva vyhradené. Ochrana osobných údajov